Zalety akcesoriów kuchennych stworzonych z silikonu

Wielkie, niedogodne stolnice zsuwające się z blatu w trakcie wałkowania odchodzą w zapomnienie. Po co się męczyć z czymś, co trudno będzie wyczyścić, nie ma gdzie tego schować, a co kładzione na polakierowanym blacie może go nawet porysować?

Obecnie coraz częściej panie domu stosują stolnice z silikonu. Jakie atuty ma podobna stolnica? Używając ładnej dużej stolnicy silikonowej zapewniasz sobie nie tylko praktyczne rozwiązanie, ale również element nowoczesnego wystroju. Stolnica silikonowa idealnie przylega do blatu , a po użyciu bez trudu zwiniesz ją w rulonik.

Przy pomocy stolnicy silikonowej już o wymiarach 40×50 cm przygotujesz duże porcje ciasta, rozwałkujesz je z łatwością, nie przesuwając stolnicy względem blatu, bez rysowania jego powierzchni. Po zastosowaniu silikon bez trudu umyjesz, zwiniesz w rulonik po czym włożysz do szafki, czy zostawisz na blacie w charakterze podkładki pod gorące naczynia. Chociaż stolnice takowe stworzone bywają z solidnego silikonu, jednak zaleca się używanie przy nich noża z plastiku.

Stolnica silikonowa pozwala na wałkowanie ciasto wprost na kuchennym stole. W czasie wałkowania wykonana z silikonu stolnica nie przesuwa się, co jest jej wielkim atutem. Mało tego, takiej silikonowej stolnicy nie potrzeba podsypywać mąką, ponieważ dzięki własnościom silikonu ciasto do niej nie przywiera.

Kiedy mamy już przygotowane ciasto (dla przykładu na rogale bądź wypieki świąteczne), wprost na stolnicy, bez najmniejszego kłopotu można przygotować je do wypiekania, dzięki wyrysowanej na stolnicy miarce, bardzo ułatwiającej pracę. Godny uwagi jest także fakt, że sprzątanie dezynsekcja prusaki warszawa kuchni może być wyjątkowo sprawne.

Umycie stolnicy silikonowej, tak samo jak wszystkich silikonowych akcesoriów kuchennych, zajmie dosłownie parę sekund, następnie starczy ją osuszyć, zwinąć w rulon, po czym odłożyć do szafki kuchennej szafki Zalety stolnicy silikonowej, które spostrzeże każdy kto jej używa to: nieprzywieranie ciasta do nawierzchni stolnicy, brak potrzeby podsypywania ciast mąką, można stosować każdy wałek do ciasta, odpowiednie przywieranie do blatu kuchennego (które znacznie ułatwia wałkowanie ciast), przydatna miarka naniesiona na stolnicy oraz elastyczność, dzięki której zajmie ona mało miejsca w naszej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*