Z jakich powodów owady są tak niebezpieczne dla przechowywanych zbóż, podstawowe techniki ich pozbywania się.

Owady potrafią dokonać naprawdę sporych zniszczeń w żywności, którą się przechowuje, dlatego też wykorzystuje się różne techniki w celu ich wyeliminowania. Jeżeli nawet wiąże się to z zastosowaniem rozmaitych związków chemicznych, to takie operacje są niezbędne, żeby nie doprowadzić do ogromnych strat materialnych. Przykładowo przy zbożach takim zabiegiem jest fumigacja, potocznie również nazywana gazowaniem.

Ma ona za zadanie wyeliminowanie najważniejszych szkodników które żerują na ziarnach, to znaczy rozkruszka, wołka czy trojszyka. Wykorzystuje się w tym celu kilka różnych preparatów, jakie w skuteczny sposób niszczą owady, a równocześnie ich zastosowanie nie wpływa na jakość zboża (na czym polega fumigacja zboża). Jak wywnioskować można po potocznym nazewnictwie, podczas fumigacji stosuje się gazową formę tych substancji, przez co jej skuteczność jest bardzo wysoka. Gaz doskonale będzie penetrował najmniejsze nawet zakamarki i dociera pomiędzy ziarna, w skuteczny sposób zabijając wszystkie żyjące stworzenia. A po przeprowadzeniu całości procesu starczy tylko pozbyć się gazu, żeby rozwiązać kompleksowo problem ze szkodnikami.

Aktualnie najczęściej stosowanym preparatem jest fosforowodór. Istotnym jego plusem będzie to, że jest łatwy w zastosowaniu. Fumigacja zboża musi przebiegać w szczelnych, zamkniętych wnętrzach, więc dokładne ich przygotowanie jest jednym z najistotniejszych etapów całej operacji. Ewentualne nieszczelnie miejsca nie tylko obniżyłyby skuteczność gazowania, ale też mogłyby stanowić niebezpieczeństwo dla pracowników. Przy różnych rodzajach obiektów stosuje się różne typy uszczelnień, ich typ najlepiej ustalić z firmą, która będzie realizować takie zlecenie. Po dokładnym uszczelnieniu i zabezpieczeniu obiektu przystąpić można do samego gazowania. Aby to zrobić we wnętrzu umieszcza się pojemniki z gazem i uruchamia jego wydzielanie.

Zainteresował Cię ten opis? Jeżeli tak, to przejdź do następnego zagadnienia i czytaj dalej Sala rustykalna Warszawa o tym, co niezwykle Cię ciekawi.

pole uprawne

Autor: Joao Bento
Źródło: http://www.flickr.com
W czasie całości procesu powinno się systematycznie kontrolować stężenie czynnika i w razie potrzeby korygować jego poziom. Po określonym czasie należy wykonać odwietrzanie, które polega na pozbyciu się całego gazu z wnętrza obiektu (Ratmar Zakład Usług D.D.D).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*