Genialne pomysły na łatwe i tanie gotowanie w waszej kuchni

Gotowanie to sztuka. Dla niektórych wręcz jest to sztuczka magiczna, której przez całe lata nie potrafią zgłębić. Niemniej jednak należy szkolić się w tej sztuce, choćby w jakimś jej fragmencie, bowiem nic nie da takiej satysfakcji jak własnoręcznie przygotowane i pięknie podane danie, sporządzone ze świeżych oraz nieprzetworzonych składników. Obecnie w sklepach dostać można praktycznie każdy typ sprzętu potrzebnego w kuchni, aby przygotowywanie posiłku było błyskawiczne oraz łatwe.

W ostatnim czasie w sklepach są już dostępne na przykład naprawdę dobre garnki o przeróżnych szerokościach oraz wysokościach, przeznaczone do duszenia, przygotowywania przeróżnych dań. Ten zestaw uzupełniają doskonałe patelnie, woki oraz szybkowary. Duża, solidna patelnia z grubym spodem to już norma w każdej domów. Zapewne żadna kucharząca osoba nie wyobraża sobie smażenia na patelni aluminiowej, gdzie duża część potrawy w zasadzie pozostała, przywarta do dna albo wchłaniała zabójcze ilości oleju, aby się nie przypalić w trakcie przygotowywania posiłków. Nieocenione w w kuchni są również specjalne naczynia, które sprawią, że potrawy będą nie tyko dobrze smakowały ale i pięknie się prezentowały – mowa tu zwłaszcza o produktach takich jak bulionówki.
Gotowanie

Autor: Celebro
Źródło: Celebro

Szczęśliwie to zwykle przeszłość. Kto ma ochotę popróbować niech przeczyta, po co są woki. Woki stanowią podstawę naczyń kuchennych w kuchni azjatyckiej, szczególnie polubili go sobie mieszkańcy Chin. Woki nie są jedynie azjatycką wersją naszych patelni. Kształt woka sprawia, że przyrządzane w nim potrawy są bardzo szybko ugotowane, a danie jest niezwykle aromatyczne. To wszystko dzięki wysokiej temperaturze która powstaje przy dnie oraz na ściankach. Lecz minusem jest to, że woki posiadają zaokrąglone dno i wymagają nieustannego trzymania ich nad palnikiem oraz mieszania włożonych do wewnątrz elementów potrawy. Dla leniwców, chcących tak samo sprawnie przygotować obiad znacznie lepsze będą szybkowary (szybkie gotowanie), sekretem których jest ciśnienie wytwarzane w szczelnie przykrytym naczyniu, dzięki niemu potrawa jest gotowa dużo szybciej, niż przy zastosowaniu tradycyjnych garnków. Dodatkowa zaletą będzie to, że szybkowary nie wymagają w ogóle mieszania posiłków. Zatem można spokojnie poczekać na kanapie, a obiad (zobacz tort komunia) praktycznie robi się sam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*